Complexe klachten

Voor complexe \  onbegrepen schouderklachten 

 

Ongunstige (werk)houdingen, trauma, stress, overbelasting, bewegingsarmoede kunnen leiden tot verstoorde balans in het fasciale netwerk. Triggerpoints (=pijnpunten), bindweefselverhardingen en –verklevingen kunnen hier het gevolg van zijn. Deze kunnen leiden tot (chronische) pijn, terugkerende pijnklachten of pijnklachten waar geen medische oorzaak voor te vinden is.  Daarnaast gaat het lichaam minder efficiënt bewegen en vindt er een afname van de algehele fitheid plaats.

 

Fasciatherapie is een nieuw krachtig concept om bindweefsel (= fascia)problematiek binnen het houdings- en bewegingsapparaat te diagnostiseren en te behandelen.

Deze behandeling bestaat uit een combinatie van een specifiek onderzoek, manuele en instrument assisted technieken en functionele training.

Wat is facia?

Fascia wordt gedefinieerd als al het bindweefsel in het menselijk lichaam. Fascia is overal terug te vinden. Het zijn de bindweefselvliezen die alle spieren, botten, zenuwen, bloedvaten en organen omvatten en met elkaar verbinden.

Het fasciale netwerk is plastisch en dynamisch:

- plastisch: het verandert op basis van de mate en manier waarop het belast wordt

- dynamisch: bij een beweging bewegen alle structuren in het lichaam met deze beweging mee, wat mogelijk is door de fascia lagen.

Fascia is één van de meest communicerende systemen in het lichaam. In de fascia zitten zeer veel sensorische (gevoels-)zenuwen, zelfs 10x zo veel als in spieren.

Fasciaketens?

Het fasciale netwerk is door het gehele lichaam met elkaar verbonden in ketens.

In het dagelijks leven lukt het namelijk niet om een beweging met 1 spier te maken. Lange spier- en bindweefselketens zorgen dat een dagelijkse (functionele) beweging goed verloopt. Verstoringen in lokale spieren geven veranderingen in de gehele keten. Via het fasciale netwerk dat door het hele lichaam loopt zie je vaak storingen (stijfheid, pijn) op andere plekken in het lichaam.

 

Functie van  de fascia                                              
Fascia is veelzijdig wat betreft zijn functie. Het ondersteunt spieren, botten en organen en geeft vorm aan ons lichaam. Het is een continue evenwichtig systeem, wat invloed heeft op kracht en coördinatie van een beweging . Heb je te veel spanning in een spier in de voet dan kan dit doortrekken naar de kuit, bil, lage rug en het kan zelfs diagonaal doortrekken naar de andere bil of schouder of arm. Dit heeft dus invloed op je totale balans en evenwicht.
Fascia bepaalt mede de kwaliteit van de doorbloeding en drainage in ons lichaam en werkt rechtstreeks samen met het pijn- en stresssysteem. De rijkdom aan sensoren in de fascia maakt van het weefsel een informatief orgaan. De hersenen, die deze informatie verwerken, beïnvloeden opnieuw het lichaam om de voortdurende veranderingen binnen het gezondheidsevenwicht te corrigeren en te behouden. Dit evenwicht kan verstoord worden door; een ongeluk, blessure, langdurige, eenzijdige of repeterende belasting, te zwaar belasten, vertillen, een verkeerde (werk)houding, niet functioneel bewegen, maar ook emotie/stress, systeemziekten (b.v. fibromyalgie) en stofwisselingsproblemen. (diabetes mellitus, trage- te snelle schildklierwerking).
Naast dit onbewust regulerend proces tussen de hersenen en het lichaam, lichten de hersenen ons tegelijk in over onze lichamelijke toestand. Zo geven de hersenen, die de spanningen van het weefsel registeren en verwerken, ons een goed/fijn gevoel of een vervelend/rot gevoel. Daaruit kunnen we besluiten dat fasciale spanningen onze emotionele toestand ("ik voel me lusteloos, gestrest"), ons denken(" ik ben niet vooruit te slepen, wat heb ik nu weer?") en ons gedrag ( "Ik kan me niet concentreren") mede bepalen. We mogen dus gerust stellen dat de fascia de verbinding vormt tussen lichaam en psyche

Fascia onderzoek
De plaats waar de pijn ervaren wordt is lang niet altijd ook de plaats waar de eigenlijkeoorzaak ligt. Dit gaat met name op bij langdurige of recidiverende klachten. Onderzoek van het hele lichaam (het hele fasciale systeem) zal daarom nodig zijn om het probleem te verduidelijken.

Fascia Therapie
Wanneer de verstoringen gelokaliseerd zijn, kan door middel van specifieke behandeltechnieken de verstoringen in de fascia opgeheven worden, waarna ook de musculaire balans hersteld kan worden. De meest effectieve technieken uit verschillende, op fascia gerichte, behandelmethoden zijn gecombineerd tot een nieuw totaalconcept. (FIT = Fascia Integrated Therapie)

Gezond fascia

Fascia kan je gezond houden door gevarieerd te bewegen, regelmatig water te drinken en te ontspannen.

Gezond fascia moet voldoende water bevatten om in staat te zijn de dagelijkse belasting te verdragen. Uitgedroogde fascia geeft verklevingen, verhardingen en uiteindelijk ook pijnklachten. Door voldoende water te drinken houd je je bindweefsel soepel.

Voldoende gevarieerd bewegen zorgt voor hydratie (bevochtigen) van het bindweefsel. Tevens zorgt bewegen voor verglijding van de verschillende lagen fascia. Bewegen naar de uiterste posities (sporten/rekken/yoga) is belangrijk voor het mobiel houden van gewrichten, spieren en bindweefsel.

Als de ademhaling rustig is, is er nauwelijks verhoogde spier- en bindweefselspanning.

Ontspanning vermindert daarmee de kans op klachten.